Welkom buxusberg

We zijn gespecialiseerde buxus-en walnotenkwekers. De eerste walnotenbomen werden rond 1965 aangeplant. Ondertussen is de kwekerij ongeveer 10 ha groot met een variatie van jonge en oude bomen en verschillende rassen. Wij verkopen de walnoten enkel als groothandel, dus niet particulier. Dit gedeelte van de site is voor iedereen informatief bedoeld, daar er over walnoten nog zeer veel onduidelijkheid heerst.

Historiek

Gedurende de tweede wereldoorlog werden de meeste walnotenbomen opgeëist door Duitsland voor het maken van geweerkolven. Gezien de honger die veel mensen hadden geleden gedurende die oorlog werden er nadien amper nieuwe aangeplant. Gronden werden eerder gebruikt voor appel-, peren-, pruimen-, bomen, daar deze na conservering ook in de winterperiode voor voldoende eten en dus voedingsstoffen konden zorgen. Toen was echter nog niet geweten hoe rijk aan omega3-vetzuren walnoten wel zijn.

Rond 1965 raadde een oudere man aan grootvader Lucien aan om walnotenbomen aan te planten, daar hij merkte dat de nog weinig overblijvende bomen oud werden, hun productiekracht daardoor verloren en weldra zouden afsterven.

Lucien Van den Berge volgde die raad en de walnotenkwekerij was opgestart. Door de jaren werd er gezocht naar verschillende rassen en die rassen werden ook opgevolgd.